Lato to dla restauratorów istne utrapienie. Z wnętrz restauracji, barów, itd. migrują do przeróżnej maści ogródków, parasoli, wiat, przybudówek. Prawie zawsze po zimowym sezonie stan zadaszeń restauracyjnych tego typu pozostawia wiele do życzenia a kupno co sezon nowego zadaszenia jest mocno nieekonomiczne.
Jedni ratują się poważnym i dogłębnym przejrzeniem i wyczyszczeniem sprzęty z roku poprzedniego podczas gdy inni inwestują bardzo skromne budżety w tanie i niskiej jakości rozwiązania. Słusznie bo oszczędzają czas i pieniądz a mają w miarę dobrze wyglądające zadaszenie zewnętrze. Ale wszak chodzi tu przecież o to by goście restauracji czuli się jak najbardziej dobrze i komfortowo co będzie trudne do uzyskanie pod, np. chińskimi leciwymi parasolami.
Rodzaje zadaszeń do restauracji
Wyróżniamy dwie zasadnicze grupy tego rodzaju zadaszeń, która można podzielić na:
- Stałe zadaszenia
- Sezonowe zadaszenia
Stałe zadaszenie restauracyjne to prawie zawsze przedłużenie konstrukcji budynku w którym znajduje się dany obiekt gastronomiczny. Będą to wiec konstrukcje częściowo murowane, drewniane lub z wykorzystanie szkła czy tworzym sztucznych (poliwęglany).
Zadaszenie sezonowe natomiast to proste konstrukcje które można szybko i sprawie zdemontować. Są one znacznie mniej odporne na warunki atmosferyczne. Zazwyczaj przybierają formę różnego typu parasoli, namiotów cateringowych, dużych namiotów wystawowych itd.
Źródło: