Czy można piaskować płyty tarasowe

Piaskowanie jest procesem mającym na celu zdobycie jak najbardziej gładkiej powierzchni. Jest w tym podobne do szlifowania, jednak wykorzystana jest nieco inna technika. Efekt ścierny przy piaskowaniu uzyskuje się poprzez skierowanie na wygładzana powierzchnię strumienia piasku pod bardzo mocnym ciśnieniem.

Efekt ciśnieniowy otrzymuje się dzięki wykorzystaniu kompresorów powietrza o dużej mocy. Ziarenka przesianego piasku uderzające z bardzo dużą siłą pozwalają na dokładne czyszczenie powierzchni metalowych, albo innych zaprojektowanych z wytrzymałych materiałów, z rdzy, resztek farby lub niepożądanych zanieczyszczeń. Piaskuje się dziś bardzo dużo elementów. Od oczywistych metalowych elementów po, co może się wydać dziwne np. płyty tarasowe Kostbet czy ściany domów z bardzo nowoczesnymi tynkami strukturalnymi. Obróbka piaskowaniem jest wykorzystywana jako przygotowanie elementów do pokrycia farbą lub lakierem – najczęściej są to powierzchnie różnego rodzaju zbiorników, silosów, elewacji budynków, a także cysterny oraz elementy metalowe będące półproduktami większych konstrukcji. Piaskowanie wykorzystuje się także do oczyszczania marmuru, betonu i drewna. Jest to sprawdzony sposób na wygładzenia powierzchni.

Sama historia piaskowania sięga 1870 roku, gdy to 18 października Benjamin Tilghman jako pierwszy opatentował tą metodę oczyszczania powierzchni.

Piaskowanie powierzchni jest procesem zbliżonym do procesu szlifowania, z tą różnicą, że po piaskowaniu, dana powierzchnia będzie dużo gładsza i precyzyjnie zostaną oczyszczone trudnodostępne miejsca i wgłębienia. Piaskowanie zalecane jest wszędzie tam, gdzie ograniczone jest dotarcie do zakrzywień i rogów tradycyjną metodą szlifowania.

 

Do procesu piaskowania oprócz głównie stosowanego przesiewanego piasku, można stosować również inne surowce typu: rozdrobione szkło, cząsteczki metalu, kawałki suchego lodu, minerał granatu, żużel koksowniczy.
W celu uzyskania wyjątkowego wyglądu piaskowanej powierzchni, stosuje się również drobne kawałki skorupy orzecha i innych twardych roślin.

O Redakcja

Autorem artykułu jest Redakcja serwisu bre.net.pl. Kopiowanie w części lub całości bez zgody redakcji jest zabronione.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *

*

Jesteś botem? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.